2-daagse bedevaart 2023

Bedevaart naar Kevelaer – 17 en 18 augustus 2023 – “Weest gerust, ik ben het”

Vanuit de parochie St. Johannes de Doper Mijdrecht/Wilnis, hebben zo’n 50 pelgrims deelgenomen aan de jaarlijkse bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer – Troosteres der Bedroefden.

Het thema van deze bedevaart was “Weest gerust, Ik ben het”. Dit waren de woorden die Jezus tegen zijn leerlingen sprak, toen hij tijdens een storm op het meer, over het water naar hen toe kwam lopen en zij hevig schrokken.

Donderdag 17 augustus
Na de gebruikelijke koffie & taart tussenstop in Cuijk, arriveerden we rond 12.00 uur in Kevelaer.
Gezamenlijk liepen we – in processie – naar de Maria Basiliek voor het Openingslof. In deze eerste viering refereerde Mgr. Hoogenboom aan het feit dat dit de 283ste Bedevaart was die door het Utrechts Broederschap O.L.V. van Kevelaer werd georganiseerd. De grote pelgrimskaars werd plechtig ontstoken en aan Maria aangeboden én er was gelegenheid voor persoonlijk gebed en stilte tijdens de uitstelling van het allerheiligst sacrament.

In de middag hadden we de gelegenheid om deel te nemen aan de kleine of de grote kruisweg. We gingen – in stilte – met elkaar op weg langs de diverse staties. Bij iedere kruiswegstatie werd gezongen, de lijdensweg van Jezus vertelt en werd er middels een gebed of meditatie stil gestaan bij de pijn en het verdriet die ieder in zijn leven ervaart, mooi om dit met elkaar te kunnen delen.

Na avondmaaltijd gingen we opnieuw naar de Basiliek voor de avondmis, in de preek besteedde Mr. Hoogenboom aandacht aan Maria die net als wij ook op weg was, dat iedereen in zijn leven stormen tegenkomt maar dat we mogen vertrouwen op Jezus, ook tegen ons zegt hij “Weest gerust, ik ben het”. Aansluitend hebben we meegelopen met de lichtprocessie rondom de Genadekapel, altijd weer mooi om te doen met al die brandende kaarsen in de avondschemering.

Vrijdag 18 augustus
Om 10.00 uur hadden we de Gedachtenis viering in de Pax Christi kerk waarin alle intenties werden voorgelezen. Na mis hadden we tijd om even lekker een kopje koffie te drinken – uiteraard met taart – of om even gezellig door de winkelstraat te wandelen en nog wat te winkelen.

Na de warme maaltijd in het hotel was het al weer tijd voor het Slotlof in de Basiliek. Tijdens de viering werden de devotionalia gezegend. Opnieuw was er ruimte voor stilte en gebed tijdens de uitstalling van het allerheiligste sacrament. Na de viering is de traditionele groepsfoto op de trappen van de van de Basiliek gemaakt. We wandelden terug naar de Rathausplatz waar de bussen al weer op ons stonden te wachten om ons terug te brengen naar de diverse opstapplaatsen.

Ik was voor de 3e keer mee met bedevaart naar Kevelaer en opnieuw kijk ik terug op een prachtige bedevaart. Niet alleen het weer was mooi maar ook de ontmoetingen, het weerzien van mede pelgrims én de vele gesprekken met elkaar. Bijzonder om samen een stukje op te mogen lopen, dat geeft verbinding en in die verbondenheid ben ik weer naar huis gegaan.

Petra