1-daagse bedevaart 2023

IMPRESSIE VAN EEN BEDEVAART NAAR KEVELAER

Op 17 augustus 2023 vertrok er vanuit Houten een bus voor de jaarlijkse een- of tweedaagse bedevaart naar Kevelaer, waaraan ook enkele mensen uit onze parochie deelnamen.
Het was de 283e keer dat de Utrechtse Broederschap deze bedevaarttocht ondernam. Het thema dit jaar was “Weest gerust, ik ben het “ Math., 14,27.

In Cuijk werd traditioneel gestopt voor een koffiestop met heerlijk gebak bij van der Valk en sloten ook de 2 bussen die vanuit andere opstapplaatsen in onze regio waren vertrokken, aan.
Voor velen is het een vrolijk weerzien, maar ook zijn er elk jaar weer een aantal mensen die voor de eerste keer meegaan. Verheugend was te zien dat er bij de ± 175 bedevaartgangers een aardig aantal jonge mensen waren.

Onder het bidden van de Rozenkrans en het zingen van Marialiedjes waren we snel in Kevelaer aangekomen alwaar we in processie al zingend door de winkelstraten naar de fraaie Mariabasiliek togen. In de Basiliek werden we officieel welkom geheten door Mgr. Hoogenboom en pastoor Boogers. Mgr. Hoogenboom zegende de Pelgrimskaars die in de Processie was meegedragen, waarna het Plechtig Lof afgesloten met Uitstelling van het Allerheiligst Sacrament begon.

Na het Plechtig Lof was het tijd voor de lunch en trok men in groepjes Kevelaer in op zoek naar of op weg naar een inmiddels bekend adresje om wat lekkers te eten.

Vervolgens kwam men weer samen op de Kapellen Platz om deel te nemen aan de Grote Kruisweg
door een prachtig park met mooie beelden.
Voor degenen die minder goed ter been waren was er een Kleine Kruisweg in het Forum Pax Christi.

Er was voldoende tijd om een terrasje te pakken of wat te winkelen alvorens we in het Priesterhuis
de avond maaltijd, bestaande uit een lekker soepje, een schnitzel met aardappeltjes en sla en tot slot lekkere vla met een citroensausje, te nuttigen.

Om 19.30 was de Avondmis in de Basiliek. Een gelegenheidskoor vanuit de parochie Licht van Christus verzorgde de zang.
Tot slot van deze avond trokken we in een lichtprocessie rond de Kapellen Platz en hielden halt bij de Kaarsenkapel.

Na nog een kopje koffie te hebben gedronken in het Priesterhuis gingen de eendaags -pelgrims
naar de bus voor de thuisreis, uitgezwaaid door degenen die nog een dagje bleven, en waren we rond 11.30 uur weer terug in Houten.

Als je tegen mensen zegt dat je op Bedevaart naar Kevelaer gaat, hoor je heel vaak ‘oh ja, daar
ben ik ook eens geweest’, mooie kerk. Kevelaer is immers vanuit midden Nederland niet zo ver weg.
Maar zo’n individueel bezoek weegt niet, zo heb ik ook zelf ervaren, op tegen het gezamenlijk als gelovige mensen bidden en zingen. Probeert u het ook eens. Ga volgend jaar mee als de Utrechtse Broederschap voor de 284e keer op Bedevaart naar Kevelaer gaat.

Annemarie